Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Sarnberger.comEn svensk i Thailand
Teknik i Thailand

TV i Thailand 25 Nov -15
Inlägg nr: 33 Redigerad: 25 Nov -15
Publik TV i Thailand är gratis och sänds över satellit eller kabel. Dock är merparten av dessa sändningar på Thai. De vanliga Europeiska satellitsända publika TV-programmen sänds från satelliter på andra sidan jordklotet och når tyvärr inte till Thailand. Däremot finns en hel del komersiella kanaler.

För Svenska program gäller SVT World som sänder ett urval av SVT:s program. För det krävs en dekoderbox som säljs av SVT World. Pris lämnas på förfrågan, runt 2000 SEK om året, relativt dyrt. Antenn får man köpa och sätta upp själv.

När det gäller engelskspråkiga satellitsändningar så har True Vision monopol i Thailand. De har många programpaket med start från ca 250 baht/månad. Det stora paketet med nyheter och filmkanaler ligger på 2000 baht per månad. True står för installationen och utrustningen för några tusen baht. Se Truevisions hemsida för mer info.

Har du en bra Internetförbindelse så finns ju alternativet TV över Internet, SVT World har också en Box för Internetsändningar. Annars fungerar de vanliga SVTPlay och även de andra kanalernas playsändningar. Nyheter och andra icke-kommersiella program kan man se men inte filmer och inköpta underhållningsprogram. Detta går dock i dagsläget att komma runt med s k VPN-teknik där det ser ut som man kommer från Sverige. En annan fördel med VPN är att man går förbi Thailands Internetfilter. Fungerar både i smarphones, paddlar och vanlig TV.

För ett större utbud av Internet TV direkt på TV:n samt ett utbud av hyrfilmer kan man använda t ex Apple TV, en liten Box för under 1000-lappen som ansluts med HDMI till TV och till Internet. AppleTV har SVTPlay och TV4play och VPN fungerar även för dessa idag men kräver en extra Box och lite teknisk kunskap.

Vill du ha en bra, billig och fungerande VPN, testa denna länken

Internet i Thailand 25 Nov -15
Inlägg nr: 34 Redigerad: 25 Nov -15
Internet finns på de flesta ställen i Thailand och samtliga mobiloperatörer har Internettjänster till mobilen (se separat kapitel om telefoner). Dessvärre är kommunikationen med Europa inte jättebra då den går runt jorden åt fel håll (österut via Japan-USA och sedan till Europa) vilket orsakar långa svarstider men en utbyggnad lär vara på gång. Dessutom kontrollerar Thailändska staten all trafik och filtrerar bort sådant som man anser omoraliskt vilket knappast förbättrar hastigheten.

Om man inte väljer mobilt Internet finns fasta förbindelser via telefonnätet över hela Thailand. De största leverantörerna är TOT (Thailändska televerket) och 3BB (Triple broadband) som är ett privat alternativ till statliga TOT som mest liknar Bredbandsbolaget i Sverige. 3BB erbjuder 10 Mbit för runt 600 Baht per månad där de finns och TOT ADSL-förbindelser på 2 Mbit för ungefär samma pris. Beroende på utbyggnad kan de ha fler tjänster lokalt. Min erfarenhet efter att ha kört båda är att 3BB har en betydligt bättre kvalitet och tillgänglighet än TOT.

När det gäller storstäderna så finns säkert ett större utbud av operatörer men där får jag vädja till andra medlemmar att tipsa om bra lösningar då jag inte har någon egen erfarenhet. I större köpcenter och andra publika områden erbjuds trådlöst (wifi) från de olika operatörerna, ofta kan man köpa abonnemang eller tid direkt vid uppkopplingen.Mobiltelefoni i Thailand 25 Nov -15
Inlägg nr: 36 Redigerad: 25 Nov -15
Telefonerna i Thailand fungerar ungefär som i Sverige, det finns fasta telefoner som drivs av det tidigare Thailändska televerket (TOT), sedan finns det ett antal mobiloperatörer. De tre stora är DTAC (Norska Telenor) med sin tjänst "Happy", AIS (Advanced Info Services grundat av Taksin Shinawatra) med sin tjänst "One to call" samt True Move från satellitoperatören Truevision.

Eftersom detta är en sammanfattning går vi inte in här på detaljer om priser och tjänster utan nöjer oss med att konstatera att alla tre har relativt bra täckning i hela Thailand, Bor du lite off skall du nog kolla vilken operatör som har bäst täckning. Efter att ha testat alla tre tycker jag personligen att DTAC (Happy) har den bästa täckningen och det bästa tjänsteutbudet. Det är en djungel av olika tider, volymer och hastigheter med kanske ett hundratal olika tjänster så man får helt enkelt prova sig fram och läsa på Internet. Det finns också nära andra trådar här på forumet som avhandlar mobiltelefoni.

Samtliga operatörer är dock duktiga på att ta betalt och ofta så händer det att tjänsten kostar mer än vad man tänkt sig. Ett exempel är Internettjänsten på tid, när din köpta tid är utgången så börjar det ticka på de pengar du har kvar på abonnemanget om du har glömt att stänga av Internet på din telefon. Det resulterar oftast i att hela din förbetalda pott försvinner, av den anledningen laddar jag aldrig upp mycket pengar på telefonkortet.

En liten varning är också på sin plats när det gäller att använda sina svenska SIM-kort. Priserna för tjänsterna på dessa är oförskämt höga eftersom den Internationella telemarknaden är helt oreglerad. Vi talar om hundratals Baht per Mbyte för Internetuppkopplingar och oförskämt dyra samtalskostnader, speciellt om man jämför med vad det kostar med ett Thailändskt SIM-kort. Tänk också på att du betalar samtalets kopplingsväg i Thailand när någon ringer dig från Sverige. Fler är några har fått otrevliga överraskningar efter semesterresan med 4-siffriga teleräkningar. Köp alltid ett Thailändskt SIM-kort, det kostar bara några tior och säljs av operatörerna på flygplatsen eller 7-eleven butikerna. Vill du absolut vara tillgänglig så stäng alltid av datatrafiken och framförallt roamingen (samtrafiken).

Då detta kapitel enbart avhandlar mobiltelefoni kommer vi att avhandla annan telefoni i annat kapitel för Internettelefoni med t ex Skype eller andra telefonappar. Man kan alltså över Internet ringa helt gratis till och från Sverige och det finns ingen anledning att betala dyra pengar till operatörerna. Om man absolut måste ringa Sverige på sin mobil så använd iallafall det prefix operatörerna har för Internettelefoni, då blir det iallafall lite billigare än de ca 5 kronor i minuten det kostar annars.Internettelefoni 25 Nov -15
Inlägg nr: 37 Redigerad: 25 Nov -15
Det finns en rad tjänster för att ringa runt världen över Internet till en mycket låg kostnad eller gratis. Här presenteras några av de sätten och några operatörer som tillhandahåller tjänster. Priserna skiljer lite grand och olika operatörer har olika rabatterbjudande men generellt så kostar det 20 öre per minut till mobiler och 10 öre till fasta telefoner. Du skapar ett konto hos operatören och förbetalar runt 100 kronor. Samtliga tjänster omfattar också att sända SMS billigt. Här kommer fyra som jag använt mycket, fler förslag mottages tacksamt med PM. Skype och Apples FaceTime som båda är gratis innehåller också funktion för videotelefoni.

Skype

är den frästa och största inom Internettelefoni, tjänsten är skapad i Sverige (som så mycket annat) men senare såld till Microsoft som nu har kontroll på tjänsten och även har integrerat den i Facebook för att ringa mellan användare. Man behöver ett program till dator eller Smartphone för att ringa med Skype, ringer man mellan två användare som har programmet igång är samtalet helt gratis över hela världen. Man kan också ringa till vanliga telefoner enligt ovan nämnda priser.

Rebtel

Rebtel har också program för att ringa men ett mer utbyggt system för att ringa mellan telefoner och du registrerar din Svenska telefon (Rebtel finns ännu inte i Thailand men du kan ringa dit) och det nummer du vill ringa till så får du ett lokalt (svenskt) nummer till den utländska telefon du vill ringa till och ringer för lokaltaxa plus rebtelkostnad som är ca 5 öre per minut. Med appen ringer du för ovan nämnda priser.

Freecall

Freecall bygger på att du installerar en IP-telefonapp i din dator eller telefon och sedan ringer via den till andra telefoner. Kostnaden enligt ovan med den skillnaden att du får 90 dagars fria samtal till fasta telefoner varje gång du betalar 100 kronor, av någon anledning anses mobiler i Thailand också vara fasta telefoner. Det finns också ett systen för uppkoppling mellan två telefoner om du har ett dåligt Internet, tjänsten kräver dock att du beställer uppkopplingen via Internet. Jag använder själv appen för att ringa upp till Sverige och be dem sätta på Skype ;D Fungerar väldigt bra.

Apple

Apples FaceTime är en Internettelefonitjänst som är gratis om båda parterna har en Apple dator eller telefon (Iphone, Ipad). Samtalen är helt gratis men kvaliteten väldigt ojämn, förmodligen beroende på belastning och att den ställer höga kvalitetskrav på förbindelsen.

Redigera inläggHus eller lägenhet 25 Nov -15
Inlägg nr: 39 Redigerad: 25 Nov -15
Många som flyttar till Thailand har en önskan om att äga något eget att bo i, ett hus eller en lägenhet. Tyvärr begränsas denna möjlighet av rättigheten till att äga mark i Thailand för utlänningar, däremot går det bra att köpa eller bygga hus eller köpa lägenhet som står på någon Thailändare eller Thailändskt bolags mark och teckna ett hyresavtal på marken eller lägenheten (maximalt 30 år). Garanterad förnyelse av ett sådant avtal (t ex 3 * 30 år) är inte juridiskt bindande. Naturligtvis finns det risker med ett sådant köp eftersom det inte går att flytta på ett hus eller en lägenhet när hyrestiden löper ut utan du blir tvungen att sälja till rådande marknadspris den dagen avtalet går ut och inte förnyas. Man kan inte räkna med att föra ett sådant ägande vidare i arv till barn som inte är Thailändska.

Du bör därför i kalkylen skriva av köpet på de trettio år du har garanterad hyra och försäkra dig om att det verkligen är tomtägaren som har skrivit hyresavtalet på marken. Detta kan bli komplext, speciellt om du inte själv kan läsa Thai eller känner till markprocedurerna. Även seriösa svenska mäklare har blivit grundlurade av skrupellösa affärsmän. Ytterligare en faktor är att du inte har kontroll på den omgivande marken. Det finns exempel där t ex det gemensamma poolområdet i ett villaområde sålts för ytterligare husbyggnad.

En annan väg är att låta någon man litar på i eller utanför familjen och som har Thailändskt medborgarskap äga marken. Även detta är en risk eftersom du blir beroende av den personen. Om den personen skulle avlida har du (eller dina barn) som utlänningar inte rätt att behålla mark som ni ärver utan tvingas sälja marken inom en begränsad period. Alla ingångna hyresavtal gäller dock tiden ut. En annan sak att vara medveten om är att avtal ingångna med en Thailändsk maka/make under ett äktenskap upphör att gälla vid en eventuell skilsmässa.

Sammantaget så blir det oftast både bättre och billigare för en utlänning att hyra hus eller lägenhet i Thailand än att köpa. Då vet man vad man betalar för och man är inte bunden livet ut till en plats om omgivningarna eller familjeförhållande skulle förändras. Om man bygger långt ute på landet med västerländsk klass kan det vara svårt om än inte omöjligt att sälja ett hus och få igen utlagda pengar.

Dock finns det ändå de som väljer att bygga eget i Thailand, bland annat jag själv. Om man är medveten om ovanstående så finns det ytterligare sätt att skydda sig och om det kan ni läsa i andra trådar på forumet. Där finns också erfarenheter från de som valt att bygga med erfarenheter om Thailändsk teknikkultur med svårigheter och möjligheter. Avslutningsvis kan jag säga att jag själv valt att bygga ute bland risfälten i Isaan och är efter fyra år mycket nöjd med både bygge och tryggheten i boende. Rätt utfört så är det ett utbyte av livskvalitet mellan såväl mig själv som människorna runt omkring mig. Jag hade inte kunnat använda mina pengar på ett bättre sätt.